Κρίση πανικού ή κρίση άγχους;

Το άγχος αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις που βιώνουμε έντονα και που αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά.

Οι στρεσογόνοι παράγοντες της καθημερινότητας που επιμένουν και παίρνουν μεγάλη διάσταση μπορεί να προκαλέσουν έντονο στρες και δυσφορία, πιθανόν οδηγώντας το άτομο στην εμφάνιση κρίσεων άγχους.

Εδώ είναι σημαντικό λοιπόν να γίνει μία διαφοροποίηση ανάμεσα στην κρίση άγχους και την κρίση πανικού, που παρουσιάζουν παρόμοια σωματική συμπτωματολογία λόγω διέγερσης του ΑΝΣ (αυτόνομο νευρικό σύστημα), αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά φαινόμενα.

Οι κρίσεις άγχους βιώνονται σαν μία έντονη κατάσταση ανησυχίας, η οποία προκύπτει ύστερα από κάποιο στρεσογόνο ερέθισμα. Η έντασή της είναι κλιμακούμενη και τα συμπτώματά της διαρκούν συνήθως περισσότερο από τα συμπτώματα μίας κρίσης πανικού. Μπορεί να έχουν διάρκεια από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες, μέρες, εβδομάδες ή και μήνες.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα μίας κρίσης άγχους αφορούν μεγάλη δυσκολία στη συγκέντρωση και την μνήμη, κόπωση, διαταραχές στον ύπνο, μυϊκό πόνο, ναυτία, φόβο, ζαλάδα, πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, αίσθημα παλμών στο στομάχι, ξηρό στόμα, ευερεθιστότητα, μούδιασμα, ταχύπνοια, δύσπνοια, ανησυχία, ταραχή.

Από την άλλη πλευρά, η κρίση πανικού εμφανίζεται εντελώς ξαφνικά και χωρίς κάποια προφανή και αντικειμενική αιτία. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικό αίσθημα έντονου φόβου και απώλειας ελέγχου. Το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, για αυτό και η κρίση πανικού βιώνεται σε έντονο βαθμό με τα συμπτώματά της να κορυφώνονται εντός λίγων λεπτών (5 έως 10), αλλά στη συνέχεια να υποχωρούν σταδιακά.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κρίσης πανικού αφορούν έντονο φόβο, πανικό, άγχος, αίσθημα επικείμενου θανάτου, αίσθημα απώλειας ελέγχου και παράνοιας, αποπραγματοποίηση (αίσθημα μη πραγματικού) ή αποπροσωποίηση (ότι βγαίνω από το σώμα μου), φόβος ασθένειας, ενώ εμφανίζονται και ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως είναι: ταχυπαλμία, πόνος στο στήθος, αίσθημα πνιγμού, ίλιγγος, ζάλη, ρίγος, ναυτία, μούδιασμα κεφαλής ή άκρων, τρέμουλο, ταχύπνοια, πόνος στο στομάχι, εφίδρωση.

Παρά την έντασή της, η κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη. Η απώλεια ελέγχου είναι που την καθιστά τρομακτική και επικίνδυνη. Για αυτό και είναι συχνό το στοιχείο της αποφυγής. Το άτομο θα προσπαθήσει να αποφύγει καταστάσεις ή μέρη που τα έχει συνδέσει με την κρίση πανικού και κάτι τέτοιο διαταράσσει την καθημερινότητα του.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση και διαχείριση των συμπτωμάτων αλλά και στην αναζήτηση των αιτιών που τα προκαλούν. 

Αφήστε μια απάντηση

© PsyGeoVita 2024 Developed by Andy_Vega
© Copyright 2024. All Rights Reserved.