Εφηβεία: Η Τέχνη του Μεγαλώνω

Η εφηβεία αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες μεταβατικές περιόδους στη ζωή του ανθρώπου. Δεν είναι απλώς μια φάση σωματικών αλλαγών, αλλά ένας πολυεπίπεδος μετασχηματισμός που περιλαμβάνει τη νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού προς την ενηλικίωση.

Οι πρώτες αλλαγές κάνουν την εμφάνισή τους μεταξύ 9 και 16 ετών και μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Τα κορίτσια συνήθως ξεκινούν νωρίτερα από τα αγόρια. Οι ορμονικές μεταβολές πυροδοτούν σωματικές διαφοροποιήσεις —όπως η ανάπτυξη του στήθους και η έναρξη της εμμήνου ρύσεως στα κορίτσια, ή η αύξηση της μυϊκής μάζας και η αλλαγή της φωνής στα αγόρια. Παράλληλα, εμφανίζονται φαινόμενα όπως η ακμή, η αυξημένη εφίδρωση και η τριχοφυΐα.

(Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές δεν βιώνονται με τον ίδιο τρόπο από όλα τα άτομα. Καθένα μπορεί να έχει διαφορετική σχέση με το σώμα και την ταυτότητά του/της/τους, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το φύλο, η ταυτότητα και η έκφρασή του αποτελούν προσωπικά και εξελισσόμενα στοιχεία που χρήζουν σεβασμό, κατανόηση και ανοιχτότητα.)

Πίσω όμως από τις οργανικές αλλαγές, βρίσκονται βαθιές ψυχολογικές διεργασίες. Σύμφωνα με τον Erik Erikson, ο έφηβος καλείται να απαντήσει σε ένα βασικό υπαρξιακό ερώτημα: «Ποιος είμαι;» Η ανάγκη για ανεξαρτησία και αυτονομία συγκρούεται με την παραμονή σε ένα γνώριμο, προστατευτικό περιβάλλον. Αυτή η συναισθηματική διακύμανση συχνά εκφράζεται μέσα από εντάσεις, μεταβαλλόμενες διαθέσεις και έντονη εσωτερική αναζήτηση.

Οι έφηβοι αρχίζουν να σκέφτονται με αφηρημένο τρόπο, να αμφισβητούν αυθεντίες και να επαναπροσδιορίζουν τα πρότυπα ζωής τους. Η απομυθοποίηση των γονιών είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα, αλλά αναγκαία βήματα προς τη διαμόρφωση της προσωπικής τους ταυτότητας. Η συνειδητοποίηση δηλαδή ότι οι γονείς δεν είναι τέλειοι και άτρωτοι στρέφει την προσοχή τους στην αναζήτηση νέων πηγών επιρροής και θαυμασμού- παρέες συνομηλίκων, δημόσια πρόσωπα κ.α. Η περίοδος αυτή μπορεί να φέρει θλίψη, θυμό και σύγχυση, ταυτόχρονα όμως είναι και βαθιά δημιουργική.

Δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν ζητήματα υγείας —σωματικά ή ψυχικά— καθώς το άγχος αυξάνεται, η πίεση μεγαλώνει και ο οργανισμός δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Οι διατροφικές διαταραχές, οι κρίσεις πανικού και οι δυσκολίες στον ύπνο ή τη συγκέντρωση είναι ενδείξεις πως ο έφηβος χρειάζεται στήριξη.

Ο ρόλος των γονέων είναι καίριος. Χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι, ψύχραιμοι και κυρίως διαθέσιμοι — όχι για να επιβάλουν, αλλά για να συνοδεύσουν. Η υπομονή, η συνέπεια και η συναισθηματική διαθεσιμότητα είναι το σταθερό έδαφος πάνω στο οποίο ο έφηβος θα χτίσει την αυτοεκτίμησή του.

Η εφηβεία δεν είναι κρίση — είναι ευκαιρία. Μια ευκαιρία για ανακάλυψη, μάθηση και σύνδεση. Με την κατάλληλη υποστήριξη, οι έφηβοι μπορούν να περάσουν αυτή τη φάση με ασφάλεια και να εξελιχθούν σε ενήλικες με αυτογνωσία, ευαισθησία και κοινωνική συνείδηση.

Αφήστε μια απάντηση

© PsyGeoVita 2024 Developed by Andy_Vega
© Copyright 2024. All Rights Reserved.